כל מה שצריך לדעת על צמחים מלאכותיים - סוגים, חומרי גלם, התאמה לסביבה ולעיצוב, עמידות לתנאים בחוץ ועוד.
קירות ירוקים | עצים | שיחים | צמחיה נשפכת | פרחים מלאכותיים
ייצור צמחים מלאכותיים עושה שימוש במגוון של חומרי גלם טבעיים או תעשייתיים ליצירת מודלים בדמותו של הטבע האורגני, במטרה לייבא אלמנטים טבעיים עמוק לחיים האורבנים של העידן המודרני ובאותו זמן לשמור על היתרונות שיש לתכנון אנושי על פני צמחים טבעיים הגדלים פרא. כיום, התוצרים של תעשיית הצמחייה המלאכותית הם מרשימים מאוד ורבים מהם נראים הרבה יותר טבעיים מכפי שהיו בעבר, בזמן שהמחירים נשארים נגישים. הנה כמה מילים על סיפורם ההיסטורי של אמני הפרחים המלאכותיים ועל דרכי הייצור של צמחייה מלאכותית, לצד דוגמאות איך לשלב צמחים מלאכותיים בעיצוב פנים ושדרוג חללים.
ההיסטוריה של צמחים מלאכותיים
מספרים כי צמחייה מלאכותית שימשה כבר במצרים העתיקה למטרות דתיות וטקסיות והופיעה גם אצל הרומאים, כאשר עיטורים של עלי כסף שימשו להכתרת המנצחים במשחקים. אך הטענה הרווחת היא כי ראשיתה של הפרקטיקה הזו נעוצה בסין הקדומה, כבר לפני כאלף וחמש מאות שנה. באותם ימים נפוצה ברחבי מזרח אסיה אופנה של נשים שנהגו לשזור בשיער ראשן פרחים עשויי משי. אחרי מאות שנים, עם פתיחת נתיב הסחר מערבה על ידי הקיסרות הסינית, אומצה שיטת הייצור הזו על ידי האיטלקים. במהלך המאה ה-15 שופרה הטכניקה באופן משמעותי על ידי הצרפתים והנראות של הצמחים השתדרגה מאוד, עד כדי כך שכעבור תקופה בחרה מארי אנטואנט בוורד משי לסמלה המלכותי.
בהמשך נדדה הפרקטיקה מצרפת לאנגליה, כאשר פרחי המשי נעשו פופולריים ביותר כאמצעי לקישוט במהלך התקופה הוויקטוריאנית. ברחבי לונדון הועסקו המוני יצרני פרחים ובמקרים רבים נעשתה המלאכה בידי נשים צעירות ואפילו ילדות. במהלך המאה התשע-עשרה חצתה השיטה את האוקיינוס בעקבות הגירה אנגלית ליבשת אמריקה. מעניין לדעת כי הבלשן הישראלי אבשלום קור הציע לקרוא לפרחים המלאכותיים בשם העברי ‘כזבזר’ – שילוב של זר וכזב, אך נראה כי ההצעה המקורית לא הכתה שורשים.
למעשה, עד היום מרבית פרחי המשי מיוצרים בסין, ערש הולדתם. בארצות שונות ובתקופות שונות היו מייצרים את הפרחים מחומרים אחרים כמו כותנה ואף נוצות. הבקיאים בטכניקות אומנותיות מסוימות יודעים להפיק אותם גם מחרס או זכוכית ואפילו מסבון. שנים לאחר המהפכה התעשייתית, הופעת החומרים הסינתטיים הובילה לייצור מאסיבי של צמחים מלאכותיים פלסטיים, בעקבות המחיר וקלות העיבוד. במבט לפנים, הקידמה הולכת וחותרת לייצור צמחים מלאכותיים שיהיו בעלי נראות ריאליסטית יותר ויותר וגם ידידותיים לסביבה במידה רבה יותר.
חומרי הגלם של הצמחייה המלאכותית
סוגים שונים של צמחים מלאכותיים מציעים מאפיינים ויתרונות ייחודים המאפשרים יצירתיות והתאמה אישית בעיצוב הבית, החצר, המשרד, העסק או מוסד ציבורי. ניתן למצוא צמח מלאכותי לכל סגנון עיצובי ולכל חלל.
צמחי משי:
משי מעניק לצמחיים מלאכותיים מראה רך ומציאותי. לעתים קרובות הם כוללים פרטים מורכבים כמו עלי כותרת עדינים ועלווה עדינה המזכירה צמחייה טבעית. צמחי משי מוערכים בזכות המראה והתחושה היוקרתיים שלהם. צמחים אלו אידיאליים ליצירת סידורי פרחים אלגנטיים והוספת נופך של תחכום לכל חלל. צמחי משי נמצאים בשימוש נפוץ בעיצוב הבית, קישוטי חתונה ואירועים מיוחדים.
צמחי פלסטיק:
צמחים מלאכותיים העשויים מחומרים פלסטיים, תכונה שהופכת אותם עמידים בפני מזג אוויר. הם מגיעים במגוון רחב של צורות וגדלים, החל מסוקולנטיים קטנים ועד לעצי דקל גדולים. צמחיה מפלסטיק עמידה ביותר ומתאימה לשימוש פנימי וחיצוני. הם דורשים תחזוקה מינימלית ויכולים לעמוד בתנאי סביבה קשים, מה שהופך אותם לאידיאליים עבור גינון ועיצוב חוץ. צמחים אלו נמצאים בשימוש נפוץ במסגרות מסחריות כגון משרדים, בתי מלון ומרכזי קניות. הם מספקים צמחייה בתחזוקה נמוכה המוסיפה חמימות וחיוניות לכל סביבה ללא צורך בהשקיה או גיזום.
צמחי בד:
ניתן לייצר צמחים מלאכותיים מבדים שונים, לדוגמא פוליאסטר וכותנה. הם מגוונים וניתן לעצב אותם בקלות על מנת ליצור סידורים מותאמים אישית. צמחי בד מציעים גמישות בעיצוב ובסידור, מאפשרים ביטוי והתאמה אישית. הם נוחים לטיפול, כך שהם מתאימים לפרויקטים של עשה זאת בעצמך. צמחי בד נמצאים בשימוש נפוץ בעיצוב פנים, תכנון אירועים וסידורי פרחים. הם מספקים חלופה חסכונית לצמחים אמיתיים ומציעים אינסוף אפשרויות.
צמחי עץ:
עץ משמש לרוב ליצירת תוספות דקורטיביות בצמחים מלאכותיים ומוסיף קסם ייחודי וכפרי לכל חלל, במרקמים הטבעיים ובגווני האדמה שלו. צמחים אלו עמידים ומספקים חלופה בת קיימא לצמחים אמיתיים. צמחי עץ נמצאים בשימוש נפוץ בסגנונות עיצוב בוהו שיק, סקנדינבי ומינימליסטי, מוסיפים חמימות ואופי לחללי פנים וחוץ, ומכניסים את הטבע פנימה.
צמחי נייר:
צמחים מלאכותיים העשויים מחומרי נייר ומשמשים לרוב ליצירת פרחים עדינים, עלים ועלווה. צמחי נייר מציעים חלופה קלת משקל וידידותית לסביבה לצמחים אמיתיים, עם העיצובים המורכבים בחיתוך הנייר והצבעים התוססים שלהם. הם אידיאליים לעיצוב פנים.
צמחייה מלאכותית מול טבעית
שילוב צמחים ירוקים או פרחים צבעוניים בעיצוב פנים הוא תופעה נפוצה ביותר. הגורמים לכך פשוטים: גווני הירוק מפלחים את האורבניות האפרורית, מעניקים תחושת פתיחות של אוויר ומרחב ואף משרים רוגע מיוחד.
יתרונות צמחיה מלאכותית
- צמחייה מלאכותית אינה צורכת השקעת זמן ומשאבים, בתחזוקה אינטנסיבית והוצאות שוטפות עבור דשן ומי השקיה.
- הכנסת הטבע אל הסביבה העירונית ללא חרקים, ללא נשורת עלים או צורך תקופתי בגיזום, ללא לכלוך וגם ללא אבקנים – כך שניתן למנוע הופעה של תגובות אלרגיות מצד דיירים קבועים או מבקרים, וגם להפחית את סכנת התלקחות, מאחר וצמחים מלאכותיים רבים הם חסינים לאש.
- הצמחים האלה אינם זקוקים לתאורה מיוחדת או לתנאי גידול אופטימליים כאלו ואחרים, כך שאפשר להציב כל סוג של צמח בכל סביבה שהיא, ללא כל מגבלה.
- הם קלים להתקנה ואינם מצריכים המתנה לגנן, טכנאי או איש מקצוע. קלות המשקל שלהם מאפשרת לנייד אותם מפינה לפינה כדי להתאים לצרכים משתנים או פשוט לשם שבירת השגרה ויצירת גיוון במרחב.
- עץ או פרח מלאכותי ייראה נהדר כבר מהרגע בו הצבתם אותו, מבלי להמתין לצמיחה איטית, והוא יישאר כך במשך השנה כולה, ללא תקופות שלכת או שינוי צבע עונתי.
צמחייה מלאכותית בחצר
צמחיה מלאכותית חוץ מציעה פתרון נוח עם מעט תחזוקה להוספת אווירה למרפסות, גינות, ואזורים חיצוניים נוספים. היא מתאימה לכל תנאי מזג אוויר ומיועדים לסביבה החיצונית. צמחים מלאכותיים מספקים אלטרנטיבה עמידה לצמחים טבעיים ומשפרים את מראה החלל בקלות ובאלגנטיות.
עמידות לשמש :
צמחים מלאכותיים המיועדים לשימוש חוץ מטופלים בדרך כלל במעכבי קרינת שמש על מנת למנוע דהייה ושינוי צבע הנגרמים מחשיפה ממושכת לאור השמש. השימוש בחומרים אלו מבטיח שהצבעים ישמרו לאורך זמן.
עמידות לטמפרטורות:
צמחים מלאכותיים המיועדים לתנאי חוץ צריכים לעמוד בטמפרטורות גבוהות ונמוכות ובתנודות בתנאי מזג האוויר. חומרים עמידים בחום כגון פוליאתילן ו-PVC משמשים בדרך כלל בבנייתם כדי להבטיח עמידות ואריכות ימים.
עיצוב הצמחים משלב התייחסות לאוורור וניקוז למניעת הצטברות מים ויצירת זרימת אוויר.
עמידות לרוחות:
צמחים אלו עמידים לרוחות חזקות ונשארים זקופים ויציבים גם בתנאי חוץ קשים. הצמחים מתוכננים כך שישמרו על המראה גם כאשר בחוץ ישנם רוחות חזקות.
בעוד צמחים מלאכותיים הממוקמים בחוץ דורשים פחות תחזוקה מצמחים טבעיים, יש צורך לנקות אותם מידי פעם כדי להסיר אבק, לכלוך ופסולת המצטברים עם הזמן. שטיפה עדינה או ניגוב עם מטלית לחה מספיקים בדרך כלל כדי לשמור על המראה הרענן והמרשים של הצמחייה המלאכותית במרפסת או בחצר.
שילוב צמחייה מלאכותית בעיצוב פנים
צמחייה מלאכותית מיוצרת במגוון של צורות וגדלים שניתנים להטמעה בכל סביבה הרלוונטית עבורכם: הנחת סידורי פרחים על גבי השולחן בסלון הבית, הצבת אדנית מוריקה על חלון הראווה בכניסה לעסק, פריסת שיחים נמוכים לאורך המסדרון במשרד, העמדת עצים תמירים בלובי של בניין מסחר או מגורים, התקנת קיר ירוק בעמדת המארחת בכניסה למסעדה או תליית צמחייה נשפכת מהנברשת של האולם המרכזי במוסד ציבורי. תוכלו להשתמש בהם גם להקמת מחיצות ירוקות, אותן ניתן לפרק ולחבר מחדש בהרכבים שונים.
הצמחים המלאכותיים יכולים להשתלב בסביבה גם כמרכיב מתוך מכלול של סגנון עיצובי מיוחד. דוגמאות לכך הן העיצוב הנורדי-סקנדינבי היוצר אקלים אוורירי ובעל זיקה לטבע, העיצוב הכפרי שנראה כאילו נלקח מאזור מבודד ועטוף ירוק פרוורי, עיצוב הבוהו-שיק התוסס ומלא החיים, העיצוב היפני שקשור קשר עז לעץ ומעוניין ביצירת סביבה אורגנית, וכמובן העיצוב האקלקטי שמאפשר לכם ללקט את הטוב שבכולם ולייצר משהו חדש עם טעם אישי.